blackie

blackie | blogger

Prasačiny momentálne nie je možné zobraziť.
blackie
...
 
Alli baba a XL výtržníkov
Alli baba a XL výtržníkov | 24.9.2019 19:24

Tomu nerozumiem. To si vymyslel sam?


blackie
blackie | 24.9.2019 19:27

iste...pochodujú za život niekoho kto sa ani nenarodil, no nevážia si slobodu a život toho kto žije


Alli baba a XL výtržníkov
Alli baba a XL výtržníkov | 24.9.2019 19:51

Jaj zrejme myslis uprednostnit nezodpovedne plodenie deti medzi ludmi u ktorych je pripadne nesenie nasledkov svojich cinov vylucene nepredstavitelne. Nie to este predstava vychovavania deti takymito individuami. Nuz tu ale nikto nikomu neupriera slobodu rozhodnut sa ci chcu dieta splodit, v tom ma kazdy slobodu volby. Skor by ta mohlo iritovat, ze ta obmedzuju slobodne chodit peso po rychlostnej ceste alebo po zeleznicnej drahe, tam volbu nemas, leda len pod hrozbou pokuty, ale plodit deti je vylucne v tvojich rukach. Nahodna matka je oxymoron, ved otehotniet sa neda nahodou ale len kazdemu znamou cinnostou, nahodou sa moze prevrhnut pohar s mliekom, alebo podknut o kamen, ale padnut nahodou rozkrocmo bez spodneho pradla na penis ktory prave ejakuluje je nahoda matematicky nemozna. Na taku nahodu zije na zemi primalo ludi.


blackie
blackie | 24.9.2019 20:16

nahodou, mozu ta aj znasilnit...ako vravis, kazdy sa moze slobodne (aj to nie vzdy) rozhodnut ci dieta splodi, preco sa nemoze rozhodnut ci ho porodi? Co koho do toho? Je to obycajny nabozensky zakaz


Alli baba a XL výtržníkov
Alli baba a XL výtržníkov | 24.9.2019 20:46

Nie tak ako chodit po dialnici je zakazane aj znasilnovat, ale otehotniet zakazane nie je. Skus este napisat statistiku kolko percent z celkoveho poctu dobrovonych potratov bolo vykonanych u zien ktore otehotneli znasilnenim. Ale OK u nich to chapem aj ked nie vsetky chcu potomka zlikvidovat ked k nemu prisli nasilnim, ale tuto volbu by som im nebral. No treba rozlisovat uzus a abuzus, aj uzivanie drog aj chodenie po dialnici peso je zakazane koli ochrane zdravia, ale aj ze ist na potrat poskodzuje zdravie na to sa pri slobodnej volbe neprihliada. Tak mi to vysvetli, nevadi ti, ze je zakazane uzivat drogy, alebo inak si poskodzovat zdravie, ale rozhasit si hormonalny system, riskovat neplodnost a celkom zmarit pocaty zivot je slobodne dovolene. Ked som praxoval na gynekologii bol som svedkom toho ako lekar vnucoval pacientke potrat ako by to bola jedina volba, ale o rizikach jej nic nepovedal a toto sa deje denne. Otazne je ci takto zmanipulovana zena ma este slobodnu volbu, ci jej nebola skor upreta volba dieta vynosit, ked na nu tlacia pribuzni, lekar, kamaratky a ktovie kto este. To je hlavny dovod preco si mysli, ze clovek by sa mal slobodne rozhodnut pred otehotnenim a nemala by sa rozhodnut len zena ale obaja rodicia, ved kazdy vie, ze sexom vznikaju deti, ako je mozne ze prichadza k tzv "nahodnym otehotneniam". Takze ucme ludi a nie len zeny k zodpovednosti a nemusime riesit otazku zakazu potratov a tych par traumatizovanych ktore maju odpor k potomkovi lebo boli znasilnene to rozhodne z psychickych dovovdov umoznit treba, ale nesmie chybat informovany suhlas, nie len podpisanie papiera ktoremu ziadatelka nerozumie a ani ho necitala. Toto je na dlhu debatu, ktora sa vedie asi odkedy ludia existuju, ale zodpovednost nikdy na skodu nie je no zakaz je dost odstrasujuca metoda tak ako ine zakazy porusi ho len hrstka nepoucitelnych individui. Keby boli povolene drogy, tak je mozno tretina populacie narkomanov.


vlado
vlado | 24.9.2019 21:00

opäť a zas sa mýliš ali. drogy sú povolené v napr. holandsku a kalifornii, no a jednoducho tam nefetuje tretina ľudí. ten kto chce fetovať tak bude fetovať či je to legálne alebo nie. tá ktorá nechce dieťa, tak ho potratí či je to legálne alebo nie.

ved si zisti, googli trochu čo sa dialo a deje v krajinách kde potrat zakázali. stále sa dejú a nie je ich hŕstka, ibaže už sa nerobia v nemocniciach ale pokútne s väčším rizikom pre ženy alebo v čechách či v rakúsku. a čo tie nechcené deti ali? myslíš že v poľsku postavili stovky nových detských domovov? nie nepostavili, tak kde sú tie tisíce porodených detí ali, no kde sú? uleteli, ušli do lesov, alebo ich predali?


blackie
blackie | 24.9.2019 22:27

sex je asi taká zodpovedná činnosť ako pitie alkoholu - každý by chcel ísť len na jedno, no nakoniec to robíš celú noc... spájať sex a zodpovednosť je niečo čo robí náboženstvo... to zakazuje aj prežieranie sa a napriek tomu sa to nezakazuje... drogy sú u nás povolené /alkohol, cigy/... poučenie má mať každý pacient, mali by dostávať aj nejaké kontakty na pomoc mladým matkám a pod., to berem, ale nevidím iný dôvod na zmenu ako náboženský... má byť zakázané zabiť plod ale je OK ísť do vojny a zabíjať kohokoľvek.... a úplne najhoršie je že sa tu rieši téma, ktorá sa týka len pár ľudí a dôležitejšie veci nám tu nefungujú... Tisíce ľudí sú schpní ísť od ulíc aby prikazovali niečo cudzím ľuďom ,ale to že umrú v nekvalitnej nemocnici a okrádajú ich politici, to už nie je dôvod na protest


XX
XX | 24.9.2019 22:49

Taky paradox, ze za prava nenarodenych tu pochoduju tisice, ale prava uz narodenym odopieraju. Nieco tu nie je s kostolnym poriadkom!


register
register | 25.9.2019 08:02

no vyzera, ze toto bude pekne dlha diskusia...
plne chapem pohladu oboch stran. keby som si mal vybrat, tak som asi niekde v strede. mozno by som ponechal sucasny stav cisto z ohladu na zdravie zeny, no urcite by som trval na tom, aby dotycna dostala co najviac informacii (aj formou sedeni s odbornikmi, workshopov, ...). pod "odbornikmi" nemam na mysli knazov. ti to len zhorsia. existuju miliony zien co svoje rozhodnutie uz olutovali - aj na internete je ich plno. chapem, ze to niekedy nieje lahke - najma ked ide o nastrocnu dievcinu zo skromnejsich pomerov byvajucej u rodicov. tu by mal zasiahnut stat - nejakou formou pomoci.
nikdy som tuto otazku neriesil, no dost sa zmenilo, ked som videl bijuce srdiecko mojich niekolko tyzdnovych deti na ultrazvuku. neskutocna sila...

XX - toto si dala dost masivny OT, napriek tomu zareagujem. ake prava sa odopieraju homosexualom? ako ludia maju presne take iste prava a povinnosti ako vsetci ostatni. u nas akurat zatial niesu povolene reg. partnerstva. no argumentovat za reg. partnerstva pravom nahliadnut do zdravotnej dokumentacie, ci dedenim, a inymi podobnymi vecami je vyslovene smiesne. vsetko sa da uz dnes zariadit, a aj keby sa neviem co vyskytlo, updatol by sa nejaky zakon a vybavene. toto oznacit za upieranie prav je velmi prestrelene, uz len cakam, kedy sa to zmeni na "upieranie zakladnych ludskych prav"
napriek tomuto som bol za reg. partnerstva, ved kazdy ma pravo byt stastny. toto ale z mojho pohladu otvara cestu k adopciam s cim nesuhlasim. No nie kvoli tomu, ze by som chcel homo paru nieco upierat, ale kvoli tomu dietatu a jeho zdravemu vyvinu. tym mam na mysli najma prijatie takeho dietata do kolektivu rovesnikov. male deti vedia byt chtiac ci nechtiac dost zakerne - keby sa dozvedeli ze taky Ferko ma dvoch tatov, tak by sa mu vysmievali, sikanovali atd. co by to spravilo s Ferkovou psychikou a dalsim jeho vyvojom sa mozme len domnievat. toto je uz ale uplne ina diskusia, uz aj diskutovanie o povodnej teme tu na gulasi je dost o hubu.


vlado
vlado | 25.9.2019 08:53

dobrá správa je že obe strany majú rovnaký cieľ, nikto nechce zabíjať embryá. rozdiel je len v ceste k tomuto cieľu a podľa mňa, a skúsenosti z iných krajín to potvrdzujú, zákazy nič neriešia.

@register - tak prečo sa ten zákon nefixne? v tomto sú ozaj občanmi druhej kategórie.

pre dieťa ej v prvom rade dôležité aby žilo v milujúcej rodine. ak to nie je možné, riešením nemôže byť detský domov, dieťa bez lásky rodičov je v prvých rokoch detstva natrvalo poškodené. ak neexistujú iné riešenie, prečo by si ho nemohli adoptovať homo páry? mimochodom, už dnes to môžu robiť a aj to robia, pretože existuje aj možnosť si adpotovať dieťa ako jeden rodič a úradníci nesmú zisťovať sex. orientáciu žiadateľa. čiže si adoptuje dieťa ako sólo a domov sa k nemu nasťahuje jeho partner/ka.

argument o šikanovaní a vysmievaní je hlúpy, deti sa vysmievajú z okuliarov, strojčekov na zuby a vlastne zo všetkého čo je niečo iné.


| 25.9.2019 12:40

Zodpovedne sa maju spravat nielen zeny, ale aj muzi, lebo na otehotnenie treba este stale dvoch. Moj navrh je podme to otocit:
1. Zakazme interupice - ale nechajme zeny, aby mohli vyhlasit ze dieta nechcu.
2. Ak zena take vyhlasenie spravi a oznaci chlapa ktori jej to dieta urobil(a toto sa preukaze) - chlap bude povinne vykastrovany a plus v pripade neplnenia vyzivneho napriklad vo vyske minimalnej mzdy pojde do pracovneho tabora a platit zanho bude stat. Zena bude moct mat v buducnosti deti s inym chlapom.

Tymto sa zodpovednost zeny - o ktorej vsetci prolife basnia - spolocensky prevedie na muza a budu to muzi ktorych prava a zivotny komfort bude obmedzeny.


Alli baba a XL výtržníkov
Alli baba a XL výtržníkov | 25.9.2019 12:59

Z mojich prispevkov je predpokladam zjavne, ze som opakovane pisal o obojstrannej zodpovednosti. Tvoj navrh je vcelku prijatelny, aj ked by sa zdal streleny. Peco by ale mal byt dakto vykastrovany, staci ak by mal povnnost to dieta vychovat. Ano suhlasim to je riesenie, to by mohlo k zodpovednosti prispiet. navyse som aj nazoru, ze zena by nemala otcovi tajit, ze cakaju potomka, co sa casto stava, takto by sa vyriesil aj tento problem rodicovskych prav. Podla mna otec ma rodinu zabezpecit a nie vykaslat sa na potomkov, aj ked to znie staromodne ale tam kde toto funguje nie je problem a ak sa z akychkolvek vyhovoriek nevie o potomka postarat tak radim uzel.


| 25.9.2019 13:19

Kastracia je povinna tam nieje okolo toho ziadna diskusia. Chlap sa choval nezodpovedne ak doslo k pocatiu. Tj zenin fyzicky trest za nezodpovednost je donosenie dietata, chlap ma fyzicky trest kastraciu (aby tu nezodpovednost nemohol zopakovat). Zena ma povinnost dieta vychovat a chlap platit.


| 25.9.2019 13:30

Mimochodom, chlap bude vykastrovany aj v pripade, ze so zenou splodia potomka a potom si to zena rozmysli a s chlapom sa rozide.

Ono totiz prolife aktivistov nezaujimaju dovody preco chce zena ist na potrat (napriklad ju po otehotneni opustil partner). Cize ako som napisal tu ide o to, nie starat sa do prav zeny, ale zasiahnut do rozmnozovacich prav muza..a tam nech sa potom vedie diskusia a nech bojuju ci to opravnene je alebo nie, a kym sa nerozhhodne, zeny to maju vyriesne, maju istotu a v zivotnej neistote - trvalej budu naopak chlapi.


| 25.9.2019 16:30

Znicit zivot nie je dobre. Je to zlo. Podobne ako vojna. Ak sa rozhodneme pre tuto volbu, malo by to byt po vyskusani - vyluceni vsetkych ostatnych moznosti. Potom sa moze niekedy aj vojna javit ako riesenie, dokonca najlepsie .
Vynosit a porodit dieta je krasne a zaroven narocne - ako vela krasnych veci. Vyzaduje si to vela energie a starostlivosti, aj ked su na to dvaja. Ano muz a aj dalsi ludia v okoli (napr. aj lekar), moze/u v case tehotenstva vyrazne prispiet k tomu, aby sa zena citila lepsie, alebo horsie.
K zenam, ktore sa na to odhodlaju, by sme sa preto mali spravat uctivo a nie dehonestujuco, napr. ako k vlastnym mamam.
Samozrejme zeny - pary by mali tehotenstvo vnimat ako dar - ved vieme, ze nie kazdemu je dopriate splodit dieta - a tiez sa podla toho spravat.
Zeny ktore sa rozhodnu vynosit a porodit dieta aj v tazkej zivotnej situacii, by mali preto rovnako pozivat nasu uctu a podporu. A keby sa aj rozhodli nasledne dieta dat na adopciu mali by vediet, ze spravili lepsie, ako keby sa zivot rozhodli znicit.
Vsetko si to vyzaduje obrovsku citlivost, ktora sa v internetovej diskusii ani nahodou nevyskytuje, aj ked tu sa priatelia este celkom drzite.
Podsuvat tuzbu rozhodovat za druhych a pritom suhlasit, ze niekto moze znicit zivot je podla mna nekonzistentne. Aj ked sa nezhodneme, aj keby to veda noazaj nevedela preukazat, podla mna je lepsie nezasahovat a ked to raz vediet budeme, a budeme mat istotu, tak potom sa rozhodneme kedy a ako zasiahnut.
Obvinenia z ideologie neobstoja, lebo to bola prave komunisticka ideologia, ktora tuto vymozenost zaviedla, a protagonisti jej jemnejsej odnoze - socialisti, ju potom doniesli aj do krajin, ktore komunizmus neovladol. Teda ak sa chceme v tejto veci ideologii vyhnut, tak sa vratme pred to obdobie, ked sa to plosne vdaka ideologii zaviedlo. Nastavme tak zakony a mozme sa rozpravat.

A co potom s nezelanymi tehotenstvami, co so zivotmi mladych ludi?
Pre nezelane tehotenstva som naznacil riesenie hore. Ano na 9 mesiacov to moze byt tazke, ale ma to svoj koniec.
No na zaciatok by bolo mozno dobre povedat, ze sex nie je zabava. Je to krasna udalost odovzdania sa a potvrdenia vzajomnej naklonnosti, ktora vyplyva so vzajomneho poznania a tuzby darovat lasku. Tato obrovska energia nema byt vyminana z nudy, ale ma byt lepidlom vztahu dvoch ludi, ktori nie je vzdy len radostny. A kedze ta laska sa moze stelesnit - v dietati - moze nabrat aj dalsi rozmer, moze sa sirit. To by malo byt cielom sexuality (vzajomne darovanie). Ak by sme sa aj znizili na zvieraciu uroven, mohli by sme ostat pri zachovani rodu, pri odovzdani svojich genov...alebo potrebujeme ist este nizsie, robit si jeden z druheho vec osobnej potreby na uspokojenie vlastnych tuzob? To je totiz realne situacia pri pornografii, znasilneni, aj pri nahanani sa za sexidolmi, ktore maju vyplnit prazne miesta v nasom zivote. To je to, co dnes mladym hovorime, (okrem znasilnenia) ze toto je sexualita, vlastne sex - nejaky jednorazovy na nic nenadvazujuci ukon. Aj ked to mozno nehovori nikto z nas v tejto diskusii, krici to z kazeho media a preto je to brane ako samozrejma pravda.
Priatelia nezijem na oblaciku z cukrovej vaty, ani ma na chvilu neuvolnili z kazajky. Viem, ze to co som napisal, je idealne, alebo priam idealisticke, ale nevidim dovod prisposobovat sa okolnostiam. Prave naopak, je potrebne hladiet na ideal, aby sme videli, ako velmi sa okolnosti vymkli z prirodzenych zakonov a posunuli sa do absurdna, v ktorom teraz hladame riesenia. Inak su nase riesenia poplatne okolnostiam a nie idealu, ktory by mal byt prirodzeny, hoci nie samozrejmy.


| 25.9.2019 16:48

vazeny pane citlivo a s pochopenim sa treba spravat nielen k zenam ktore sa rozhodnu plod donosit(a tym vyhoveju vasej ideologii), ale aj k tym ktore sa rozhodnu pre interupciu.


macska
macska | 25.9.2019 16:53

Alli baba a XL výtržníkov:
"clovek by sa mal slobodne rozhodnut pred otehotnenim" - súhlasím, ale to by potom chcelo sexuálnu výchovu na školách


| 25.9.2019 18:04

Viete, mne cela diskusia o obmedzeni prava zien na interupcie pripomina stav, ked ideme ako spolocnst zeny degradovat do pozicie nosnic a rozhodovat o tom, v akom prostredi budu chovane, bez toho by sa k tomu mohli vyjadrovat, ci vlasntne chcu tymi nosnicami byt, alebo nie. A nie, sex nieje implicitny suhlas s tym, ze sa zena stane nosnicou.

Aby chlapi pochopili o co ide, preto som dal priklad, ze ak je tu nazor ze zena sexom akceptuje, ze je spolocnostou vninama ako nosnica, tak ok postavme teda chlapov do obdobnej pozicie umelou spolocenskou konstrukciou - ze aj muza po jednom sexe potencionalne spolocensky degradujme na uroven eunucha, ktory o sebe nema co rozhodovat a ma proste akceptovat takto spolocensky nastavene pravidla.

Ak chlap povie - no moment to predsa nema logiku aby som ja po jednom sexe, a vyhlasni zeny ze ma nechce prisiel o vajcia - tak presne tak to nema logiku aby zena po jednom sexe bola nutena byt matkou ak nou byt nemusi a navyse ani nechce.


Alli baba a XL výtržníkov
Alli baba a XL výtržníkov | 25.9.2019 19:36

To ale plati len v pripade, ze sex povazujeme za chvikovu resp. jednorazovu zabavu na vyplnenie dlhej chvie, ale to je cele zle, ako to tu jeden anonym spravne podorbnejsie opisoval, vtedy sa stava sex dehonestaciou, len pouzitim druhej osoby na uspokojenie svojich pudovych potrieb, takze ked sa ideme bavit o degradacii zeny ci muza po rieseni situacie ktora nastala po sexe je uz neskoro, ten clovek uz bol degradovany ked ho/ju niekto pouzil a ked sa pouzit nechal. Takze ak sa niekto nechce citit degradovany na uroven erotickej pomocky, mal by vyuzit prilezitost zachovat sa zodpovedne pred plodenim. je to ako vystrelit so zbrane a potom skusat zodpovedne riesit vzniknutu situaciu, tak aby nikomu neublizila. Ten cas na zodpovednost bol pred stlacenim spuste, potom je to len hladanie alibi.


| 25.9.2019 19:46

ten pan pisal krasne, lebo pisal o tom ako by chcel aby sa zeny zachovali, ale vobec nepisal o tom ked zena na interupciu chce ist.


| 25.9.2019 20:14

A co sa tvojho vninania sexu tyka, to je tvoja vec. Exisuje na svete skupina ludi co by tiez najradsej alkohol pouzivala len ak ide o dezinfekciu, a ja s tym nemam problem ak si to myslia. Ale v momente ked zacnu odopierat cloveku po jednom pive osetrenie, to uz je nieco uplne ine ako ta naivna idealisticka predstava. A tak treba podla mojho skromneho nazoru nazerat aj na nechce tehotenstvo. Navyse interupcie su uz teraz obmedzene minimalne casovo, takze ista regulacia na ochranu buduceho zivota tam je.


| 26.9.2019 14:13

Citlivo a s pochopenim by sme sa mali spravat ku kazdemu dokonca aj k muzom a snad aj k inym zivym tvorom, ak to zvladneme.
Moja veta sa tykala vseobecneho razu, ktory maju internetove diskusie.
Kazdy clovek v tazkej situacii si zasluzi specialnu citlivost a pochopenie, jednoducho preto, ze je viac zranitelny.
Zaroven kazdy ludsky skutok ma nejaku hodnotu, kvalitativny obsah, ktory mozme zaznacit niekde na osi medzi dvoma velicinami dobro a zlo.
Pre mna zena, ktora zivot neznici, a aj v pripade ze sa v jej zivote objavil nezelane, mu da sancu, kona lepsie, ako ta, ktora sa tak nerozhodne.
Zena, ktora bola viditelne tehotna, porodila a uz nie je, ta ma spolocensky problem. Lebo musi vysvetlovat, ze dala dieta adoptovat, a pritom sa preto dieta obetovala 9 mesiacov. Ze mu nemoze dat viac, je mozne, ale dala mu co mohla. Ale tato zena je asi posudzovana okolim viac, podla mna nepravom. Aj ked, keby sa to malo velmi casto opakovat, asi by bolo dobre ju viest k zodpovednejsiemu zivotnemu stylu. Samozrejme trpi aj zena co isla na potrat, ale nie odsudenim spolocnosti, kedze sa to da spravit v skrytosti.
Nemyslim, ze by mohli byt oba ukony vnimane ako rovnako dobre. Netreba tu hladat specialne situacie a odlisnosti, ak su dve zeny v rovnakej situacii (hypoteticky) jedna sa splodeneho zivota vzda a druha nie, je v tom rozdiel. A citia to aj tie zeny, ktore po potrate vnutorne trpia.
Zena nie je nosnica, ale matka. Myslim, ze by sa o svojej mame nikto takto nevyjadril. Takyto slovnik matky cakatelky dehonestuje a znizuje ich status v pomyselnom spolocenskom rebricku.
Rovnako si nemyslim, ze sa najde vela matiek, ktore by za to najlepsie, co v zivote dokazali, nepovazovali svoje deti, resp. to, ze ich priviedli na svet. Je to tak dobre, lebo sme pre niekoho to najcennejsie, aj ked samozrejme, to ako sa to prejavuje, sa nam nemusi celkom pacit. :)

Paradoxne "nosnicami" sa stali zeny po prijati vymozenosti reprodukcnych prav. Zrazu sa stal totiz z dietata tovar (aj ked sa tento vyraz nepouziva), ktory je financne narocny a moze velmi vyrazne znizit zivotnu uroven rodiny a preto si ho rodina nemoze dovolit. Viem, ze vaecsinou ide o slobodne matky, ale tie vaecsinou maju svoje rodiny, rodicov a inych blizkych ludi, a malo by byt prirodzene, ze v takejto situacii pomozu.
Teda kedze sme dietatu (este nenarodenemu, ale o par mesiacov realnemu) dali nalepku, neziaduce / odstranit, spravil sa dalsi krok k neprirodzenemu zaobchadzaniu s detmi a zenami.

Kam to postupne dospelo.

Deti sa teraz daju kupit, kedze su ludia, ktori z nejakych dovodov nechcu/nemozu splodit dieta spolu, a tak si dieta objednaju u nosnice. Lebo teraz sa tato zena naozaj stava tym, cim byt nesmie. 9 mesacnou uschovnou pre dieta, ktore vymeni za peniaze. Snad vsetci vieme, ze sa tieto veci deju https://dennikn...u-novorodencov/
A deju sa uz dlho, akurat uz nie je potrebne deti nosit z Azie, hoci cena tam je urcite lepsia. Myslim, ze horeuvedeny link hovori o priamom predaji, ale da sa aj zaslat spermie, nechat si dieta vynosit a predat tretej osobe - paru. To su realne veci ktore sa teraz deju, hoci su hrozne, absurdne, a biznis sa stale len rozbieha, kto vie ake moznosti este skryva. Mozme tu hladat pekne motivacie, ale po case sa v tom stratime. Tu troska povolime, inde privolime a zase niekde polutujeme a vysledok je rastuca necitlivost. Obchodnikov, lekarov, buducich rodicov, matiek, celej spolocnosti. Preto je dolezite vidiet ideal a aj to, k comu realita prijatych zakonov a zial aj novodobych technickych vymozenosti vedie.
Kto z tychto ludi sa stara, co na taketo zaobchadzanie povedia deti, ktore raz budu mat to vedomie a poznanie, ze takto prisli na svet. Tak daleko od toho idealu, ktory kazdy z nas potrebuje aj pre svoj zdravy vnutorny vyvin. Mne pride fakt, ze bolo dieta nechcene menej zly, ako toto medzinarodne zonglovanie so zivymi bytostami.

Ale co teda tie matky v tazkej situacii. Myslim, ze ziadna z nich neCHCE ist na interupciu. Co kazda z nich chce, je vyriesit svoju situaciu. Preto pisem o citlivosti. Co sa v 20ke moze zdat ako katastrofa, moze byt o par rokov uz videne celkom inak. V 40ke ma takato slobodna mamicka uz samostatne zijuce dieta, hoci mozno bez partnera. Ina 40 rocna s partnerom a bez dietata by sa s nou mozno vymenila, a dalsia ktora sice dieta ma, ale prave sa rozvadza mozno tiez. Veci niesu ciernobiele, ale v danej chvili je to velky napor. Preto je potrebna velka podpora a prave preto je v tejto situacii ponuka lahko dostupneho potratu velmi manipulujuca.
Spolocnost - jej niektore casti - sa tvaria humanne, ked matke tuto "moznost" davaju, ale v preklade to znamena toto:
"Je to tvoj problem, my ti s tym nepomozeme, vyries si to sama, davame ti predsa na to zakonnu moznost." Pre muzov je to tiez moznost ako sa vyhnut zodpovednosti a to my zial casto radi robime.
Je to z mojho pohladu pretvarka spolocnosti, hovorit, ze dajme zenam pravo, a pritom si madlit ruky, ako sme to dobre vyriesili, ze nas blizkych aj vzdialenych, to nic nestoji. Je lahsie postovat statusy za "prava" zien, ale ist postrazit na hodinu dieta matke stoji trocha viac namahy. Niektori v spolocnosti dokazali aj tuto tragediu biznisovo dotiahnut - kauzy Planned Parenthood. https://en.wiki...eos_controversy

Takze koho to nakoniec nieco stoji. Samozrejme tu zenu, ktorej sme vybojovali pravo na potrat, hoci ho nechcela (predpokladam, ze tak to ma drviva vaecsina zien). Aj podstupit potrat je rizikove, aj ked sa to "podari" neznamena to, ze ta zena to psychicky zvladne, a keby aj, este stale je tam jej telo, ktore je nastavene vyzivovat, porodit a prijat dieta. Ano rovnako je nastavene aj telo matky, ktora potrati spontanne, aj ona moze zazivat rovnake komplikacie, ale je tu jedna vyhoda, nebolo to jej rozhodnutie. Napriek tomu mozu obe tieto matky aj po rokoch psychicky trpiet. Ak dalsie dieta neporodia, tak sa mozu pripojit aj predstavy z toho pekneho, co mohlo byt.

To ako kto vnima sexualitu, je dnes do velkej miery ovplyvnene okolim. V dnesnej dobe posobi okolie v tejto teme toxicky. Dospeli vyrovnani a zreli jedinci, by to teoreticky mohli dat a nebyt zmagoreni z toho, co media ponukaju. Ale kym kazdy z nas dospeje, je vystaveny takemu silnemu vplyvu, ze pomaly nema sancu spravat sa prospesne sebe samemu, o to tazsie k inym a mat dobre nastavene ocakavania. Ak taky jedinci su, urcite nie su vo vaecsine. Naopak, mnohi zraneni skusenostami su uz pred dosiahnutim zrelosti psychickymi, socialnymi, vztahovymi invalidmi, niektori sa z tych zraneni uz nedostanu.

V konecnom dosledku, si moze kazdy robit co chce, napr. aj v sexualite, ale tym, ze take nieco povieme, nehovorime, ze kazde spravanie je rovnako dobre. Ak tak velmi chcete mozte vnimat sexualitu po svojom. Niekto to nazve nezodpovednostou, niekto slobodou, cas a dosledky ukazu a ukazuju, kam to moze viest.


| 26.9.2019 15:34

Citujem vas:
Samozrejme tu zenu, ktorej sme vybojovali pravo na potrat, hoci ho nechcela (predpokladam, ze tak to ma drviva vaecsina zien).

Vy ste bojoval za to, aby zeny mohli ist na potrat? Vy ako krestan? Alebo to bola sekularna alebo liberalna cast spolocnosti?

Lebo z tych prolife demonstracii mam pocit, ako keby ste mali ambiciu toto pravo "rozhodnut sa", zenam vziat alebo vyznamne obmedzit. Navyse vzdy ma zarazi, ak sa muz vyjadruje o tom co by mala chciet zena, najma ak sa ta otazka tyka prave zeny a jej buducnsti.

A este ak sa bavime o nejakej vacsine. Vacsina zien sa asi do situacie ked zvazuje potrat ani v zivote nedostane a aj ked niesom krestan tak chvala bohu za to. To vsak neznamena, ze ak sa s tym problemom vacsina nestretne, tak ze ma byt mensine, ktora sa do problemov dostane, uprete pravo na rozhodnutie. Ak je vasina ludi sytych, idealne co nepoznaju hlad, tak kazedmu sudnemu cloveku bude pripadat absurdne, aby tym argumentom upieral pravo hladnemu, aby sa najedol , najma v situacii ak on ten hlad pocitil(ale mozu do nekonecna mudrovat o tom, ake je dolezite pravidelne sa stravovat, atd atd). Ten hladny je v nudzi a treba mu pomoct a nie pozerat nato co chce syta vacsina.

Krestania radi hlasaju toleranciu, tak prosim budte tolerantni ku vsetkym a nielen ku svojim.


Alli baba a XL výtržníkov
Alli baba a XL výtržníkov | 27.9.2019 08:57

Ja som ho celkom pochopil a plne s nazorom suhlasim. Vybojoval sme zene pravo na potrat asi znamena kolektivnu vinu ci zodpovednost, spolocnosti, ti co to pretlacali a ti co to nechali pretlaci, vysledok je ze sa to zakonne dovolilo a nemam pocit, ze by podsuval zenam co chcu alebo by mali chciet, je to skor skusenost, ako pisal vyssie zena je pred volbou ktoru by si nevybrala keby mala istotu, ze zvladne dieta vynosti a vychovat, ale pod talakom okolia, svokier, lekarov, partnera, kamaratok sa rozhodne pre tu rychlejsiu radikalnu moznost, nech uz jej vsetci daju pokoj, pricom mat podporu a zazemie by rada a ochotne kazda normalna zena svoje dieta videla a mala moznost starat sa on. Zeny to maju skratka v sebe a ked nebude vychovavt dieta tak si kupi zvieratko. A co sa tyka syteho co neveri hladnemu, su aj aktivistky ktore si svojim rozhodovanim presli a po sebaobvinovani a depresiach sa snazia urobit vsetko preto aby sa dalsie nemuseli popalit a poucit na vlastnom zlom rozhodnuti. osobne poznam par zien ktore tymto rozhodnutim presli a dali by sa rozdelit na tie co to rozhodnutie otvorene lutuju, tie ktore chcu zabudnut. Ale nepozmam ziadnu ktora by povedala alebo spravanim vykazovala, ze je na to hrda, alebo stastna ci inak spokojna, ze potrat podstupila, ze sa mohla rozhodnut. kazda povie, ze rozhodovala medzi dvoma zlymi moznostami a zistila, ze si pod tlakom vybrala tu horsiu. Ale vela krat som pocul, ze to za tych par minut nezodpoveneho uletu nestalo. A preto som pisal o zodpovednom pristupe k sexu a prirovnla som ho k hre so zbranou, aj tam uz je neskoro uvazovat nad mrtvolov.

Ak by som hladal riesenie tak to by bolo v silnej podpore zien ktore vychovavaju deti, myslim, ze keby im spolocnost dopriala pokojne donosenie a vychovanie potomkov, tak by potraty nebolo treba zakazat ale by tato moznost prirodzene zanikla, ved to vidno aj na statistike, zvysuje sa zivotna uroven a znizuje pocet umelych potratov. Tu cestu razil aj posledny navrh zakona pri ktorom sa v hlasovani Bela pomylil o svoj rozhodujuci hlas, zakon mal podporit volbu utajeneho porodu.


| 27.9.2019 14:58

Ja by som pri rozhodnuti preco ist na potrat akcentoval najma rodinu a okolie dievcata/zeny v ktorom sa nachadza. Ak bolo dieta splodene z nejakeho nahodneho styku, napriklad pod vplyvom alkoholu s muzom ktory ani nieje partnerom(v pravom slova zmysle) a zena mozno ani nema skoncenu skolu, ci uz strednu alebo vysoku - tak predstava ako celej rodine dievca oznamuje, ze chce podporu aby mohla vychovavat dieta, ktore bolo pocate za hore uvedenych okolnosti vs potrat o ktorom nikto vediet vlastne ani nemusi... tak by som oznacil potrat za cestu ktora bude klast v zivote ovela mensi odpor. A pozor, nejde o to ci to schvalujem, ale mam pochopenie, ak niekto nechce byt za podobnych okolnosti matkou - ... uz len predstava reci v rodine o pobehlici s parchantami a podobne lahodky z rodinneho zivota - dakujem neprosim.


 
Nie ste prihlásený, pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť!
( Prihlásenie | Registrácia )
 
 
loader